Socialni mediji: trendi za leto 2010

10.12.2009
Avtor:Alenka Vidic

Lahko rečemo, da smo tudi v Sloveniji videli eksponentno rast socialnih medijev? Hm. Ne vem. Nimam tega občutka. Odvisno, s kom se pogovarjaš. Ko malo gledaš številke drugje, se zamisliš – menda naj bi se recimo letos v ZDA v enem mesecu na Twitter registriralo kar 7 milijonov unique visitors (via Mashable). Fantastična cifra. Človek začne razmišljati, kako bodo zgledali socialni mediji v naslednjem letu. Bodo postali še bolj popularni? Bolj mobilni? Bolj ekskluzivni?
1. Ekskluzivnost

Eden izmed trendov bo po mojem mnenju povečanje ekskluzivnosti. Vsak povečuje mrežo na denimo Facebooku ali Twittru in sčasoma se obseg »motenj« tako poveča, da moramo nekaj narediti. Verjetno smo že vsi pri kakšnem profilu pritisnili na gumb »hide«, ker je bilo njegovih zapisov preprosto preveč in so bili za nas nezanimivi. Iskali bomo večjo dodano vrednost, filtrirali »navlako« in s tem postajali bolj ozko usmerjeni.
2. Podjetja bodo začela uvajati ali pa vsaj razmišljati o politiki ravnanja s socialnimi mediji

Tudi naša podjetja bodo morala zavzeti neko stališče do socialnih medijev in kmalu se bodo morali dogovoriti o tem, kako bodo ravnali z njimi, zapisati bodo morali pravila, ki bodo veljala za sodelavce – od tega, kako se (kot predstavnik podjetja) recimo temu »obnašati« v sklopu socialnih medijev, pa vse do tega, kaj je za podjetje konkurenca.
3. Telefoni bodo še bolj pomembni kot vez s socialnimi mediji

Zaposlovalci imajo že sedaj resne težave s tem, da sodelavci uporabljajo socialne medije tudi v službenem času ali pa da imajo na voljo svoj kanal, kjer lahko povejo vse, kar jim pade na pamet, naj bo to dobro ali slabo za podjetje. Zato ni čudno, da skušajo omejiti to »odvisnost« – kar je seveda jalovo početje. Povečuje pa verjetnost, da bodo zaposleni svoje »nečedne aktivnosti« preprosto počeli s pomočjo dobrih telefonov.
4. »Deliti« ne bo več pomenilo »pošiljanje e-maila«

Ko danes med surfanjem po netu zagledamo članek, sliko – torej informacijo v katerikoli obliki – ki nam je všeč in ga želimo deliti z drugimi v našem online socialnemu omrežju, to lahko naredimo z enim ali nekaj kliki. Mnoge spletne strani to že podpirajo – na dnu ali ob strani članka najdemo opcije socialnih mrež, »klik« pa je zadeva objavljena na mojem Facebook ali Twitter profilu. Informacije, ki smo jih prej posredovali po »mejling listi«, se bodo začele distribuirati prek takih kanalov.